Získání příspěvku na živobytí

Příspěvek na živobytí je dávkou pomoci v hmotné nouzi a slouží na pokrytí základních životních potřeb. Vyplácí se osobám nebo rodinám, které mají nízký nebo žádný příjem. Jaké jsou ale podmínky k získání příspěvku na živobytí? Zjistěte, jestli i Vy náhodou nemáte nárok na tyto dávky.

Hmotná nouze

Nejprve si vysvětleme, co je to hmotná nouze. Jedná se o stav, kdy osoby ve společné domácnosti nebo jednotlivec mají natolik nízké příjmy, že nedosáhnou na životní minimum stanovené zákonem. Nevystačí jim tak peníze na jídlo, oblečení a hygienické potřeby. Příspěvek na živobytí vyrovnává rozdíl mezi skutečnými příjmy a životním minimem.

Kdo má nárok na příspěvek?

Příspěvek na živobytí není určen pouze lidem bez domova, ale všem osobám v existenčních potížích – lidem postižených záplavami, osobám po smrti svých blízkých, ovdovělým seniorům nebo člověku, který přišel o práci. Výše příspěvku se vypočítá odečtením příjmů osoby od zákonem stanovené hranice příjmu, takzvaného živobytí osoby.

Jak se posuzuje nárok na příspěvek?

Při posuzování nároku na příspěvek se zkoumá příjem osoby nebo domácnosti. Čisté příjmy ze zaměstnání se započítávají ve výši 70 %, náhrady mzdy vyplacené zaměstnavatelem prvních 14 dní nemoci, nemocenské dávky, ošetřovné a peněžitá pomoc v mateřství se započítávají ve výši 80 %, výživné, alimenty, důchody, sociální dávky a další různé příjmy se započítávají ve výši 100 %.


Datum: 16. 3. 2015

Žádost na ÚP

Pokud jste se ocitli v bezvýchodné situaci, požádejte o příspěvek na živobytí na pobočce Úřadu práce podle místa svého trvalého bydliště. Rozhodným obdobím pro posouzení příjmů jsou poslední tři kalendářní měsíce. Tento příspěvek se vyplácí každý měsíc po potřebnou dobu, a to na běžný účet, složenkou doručenou na Vaši adresu nebo v hotovosti na ÚP.

JAK RYCHLE SEHNAT PENÍZE

Také byste rádi znali odpověď na otázku, kde vzít peníze? Nejrychlejší cestou je bezesporu půjčka, tou trnitější vydělávání a spoření.

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI VÝBĚRU PŮJČKY

Nebuďte pohodlní zjišťovat si více podrobností a vyvarujte se nejčastějším chybám při výběru půjčky. O jaké se jedná?

JAK UŠETŘIT TISÍCE KORUN ROČNĚ

S našimi tipy se Vám podaří uspořit několik tisíc korun a utvořit si finanční rezervu na horší časy.

NEBANKOVNÍ PŮJČKA

Nebankovní společnosti v současné době směle konkurují bankám a neustále se snaží zlepšovat a rozšiřovat svou nabídku. Lehce u nich získáte půjčky do výplaty, střednědobé půjčky i úvěry zajištěné nemovitostí.

PŮJČKA BEZ DOLOŽENÍ PŘÍJMU

U žádostí o půjčku často narazíte na to, že musíte doložit příjem. Ne vždy jsou ale finanční instituce tak přísné. Na internetu najdete vcelku bohatou nabídku půjček bez doložení příjmu.

RYCHLÁ PŮJČKA

Od půjček nejčastěji očekáváme, aby byly dostupné, levné a rychle vyřízené. Rychlé půjčky jsou tu pro Vás, když potřebujete peníze okamžitě a bez čekání..