Příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení je určen pro sociálně slabé a výrazně tak pomáhá osobám s nízkými příjmy, aby zvládly zaplatit nájemné a nepřišly o střechu nad hlavou. Zjistěte, zda i Vy máte nárok na příspěvek na bydlení – možná se zbytečně šidíte o několik set až tisíc korun měsíčně.

Kdo má nárok na příspěvek?

Příspěvek na bydlení je pomoc ze strany státu pro zajištění základních životních podmínek. Na tento příspěvek má nárok každá rodina nebo jednotlivec, jehož náklady na bydlení přesahují 30 % celkových čistých příjmů, v Praze 35 % celkových čistých příjmů.

Jak vypočítat výši příspěvku?

Při stanovení výše příspěvku hraje zásadní roli velikost obce a počet osob s trvalým pobytem v předmětném bytě. Výši měsíčního příspěvku si můžete pro představu vypočítat sami: od měsíčních nákladů na bydlení odečtěte 30 % čistého měsíčního příjmu, v Praze 35 % čistého měsíčního příjmu.

Co se započítává do nákladů na bydlení?

Na příspěvek na bydlení dosáhnou domácnosti, které bydlí na základě nájemní či kupní smlouvy v pronajatých, vlastních nebo družstevních bytech. Do nákladu na bydlení se započítává nájemné, náklady za plnění poskytované s užíváním bytu, odvoz komunálního odpadu a náklady na zemní plyn, elektřinu, vodné, stočné a centrální vytápění, popřípadě cena pevných paliv.

Příspěvek bez časového omezení

Již od roku 2015 platí to, že příspěvek na bydlení není nijak časově omezen. Dosáhnou na něj nejen nízkopříjmové domácnosti, ale i senioři starší 70 let a postižení lidé žijící ve speciálně upravených bytech. V minulosti se tato dávka přiznávala pouze na 84 měsíců v období 10 kalendářních let, ale toto již naštěstí neplatí.

Jak požádat o příspěvek?

O příspěvek na bydlení žádáte na krajské pobočce Úřadu práce a je nutné vzít s sebou vyplněnou žádost o příspěvek na bydlení, průkaz totožnosti, doklad o výši čtvrtletního příjmu, doklad o výši nákladů na bydlení, nájemní smlouvu a rodný list dětí mladších 15 let.


Datum: 27. 7. 2015

JAK RYCHLE SEHNAT PENÍZE

Také byste rádi znali odpověď na otázku, kde vzít peníze? Nejrychlejší cestou je bezesporu půjčka, tou trnitější vydělávání a spoření.

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI VÝBĚRU PŮJČKY

Nebuďte pohodlní zjišťovat si více podrobností a vyvarujte se nejčastějším chybám při výběru půjčky. O jaké se jedná?

JAK UŠETŘIT TISÍCE KORUN ROČNĚ

S našimi tipy se Vám podaří uspořit několik tisíc korun a utvořit si finanční rezervu na horší časy.

NEBANKOVNÍ PŮJČKA

Nebankovní společnosti v současné době směle konkurují bankám a neustále se snaží zlepšovat a rozšiřovat svou nabídku. Lehce u nich získáte půjčky do výplaty, střednědobé půjčky i úvěry zajištěné nemovitostí.

PŮJČKA BEZ DOLOŽENÍ PŘÍJMU

U žádostí o půjčku často narazíte na to, že musíte doložit příjem. Ne vždy jsou ale finanční instituce tak přísné. Na internetu najdete vcelku bohatou nabídku půjček bez doložení příjmu.

RYCHLÁ PŮJČKA

Od půjček nejčastěji očekáváme, aby byly dostupné, levné a rychle vyřízené. Rychlé půjčky jsou tu pro Vás, když potřebujete peníze okamžitě a bez čekání..