Jak získat příspěvek na bydlení?

Příspěvek je určen na bydlení pro osoby s nízkými příjmy. S bydlením jsou spojeny vysoké náklady, což představuje problém pro osoby s nízkými příjmy. V takové chvíli přichází na pomoc stát s příspěvkem na bydlení. Jak tento příspěvek získat a máte na něj nárok i Vy?

Jak získat příspěvek?

Pro získání příspěvku na bydlení musíte vyplnit příslušný formulář a donést jej na Úřad práce v místě Vašeho trvalého bydliště. Nezapomeňte si vzít s sebou průkaz totožnosti, doklad o výši čtvrtletního příjmu, nájemní nebo kupní smlouvu na byt a rodný list dětí do 15 let. Dále musíte předložit zálohy na energie a další doklady související s výdaji na bydlení, jako jsou přeplatky nebo poplatky za komunální odpad.

Výpočet příspěvku

Příspěvek na bydlení pomáhá lidem, jejichž výdělky po odečtu nákladů na bydlení klesnou pod určitou hranici a tyto náklady činí 30 % z jejich příjmů. Tato hranice je stanovena podle místa bydliště, počtu osob v domácnosti, výše společných příjmů a druhu bydlení. Nárok na příspěvek na bydlení je podmíněn bydlištěm na území České republiky a trvalým pobytem v bytě nebo domě, k němuž se příspěvek vztahuje.

Vládní nařízení o maximální výši příspěvku

U příspěvku na bydlení platí pravidlo, že s rostoucím příjmem jeho výše klesá až na nejnižší možnou částku 50 Kč měsíčně. Maximální uznatelné náklady na bydlení jsou obsaženy ve vládním nařízení a například čtyřčlenná rodina v Praze dosáhne až na výši 18 947 Kč. Do příjmů se započítávají nejen výdělky a různé příjmy, ale také přídavky na dítě a rodičovský příspěvek.


Datum: 2. 2. 2015

Roli hraje počet osob

Co se týče počtu osob v domácnosti, společně jsou posuzováni všichni s trvalým pobytem v předmětném bytě, a to i v případě, že tyto osoby nežijí ve společné domácnosti. Úřad práce požaduje písemný souhlas těchto osob k ověřování údajů uvedených v žádosti o příspěvek na bydlení.

JAK RYCHLE SEHNAT PENÍZE

Také byste rádi znali odpověď na otázku, kde vzít peníze? Nejrychlejší cestou je bezesporu půjčka, tou trnitější vydělávání a spoření.

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI VÝBĚRU PŮJČKY

Nebuďte pohodlní zjišťovat si více podrobností a vyvarujte se nejčastějším chybám při výběru půjčky. O jaké se jedná?

JAK UŠETŘIT TISÍCE KORUN ROČNĚ

S našimi tipy se Vám podaří uspořit několik tisíc korun a utvořit si finanční rezervu na horší časy.

NEBANKOVNÍ PŮJČKA

Nebankovní společnosti v současné době směle konkurují bankám a neustále se snaží zlepšovat a rozšiřovat svou nabídku. Lehce u nich získáte půjčky do výplaty, střednědobé půjčky i úvěry zajištěné nemovitostí.

PŮJČKA BEZ DOLOŽENÍ PŘÍJMU

U žádostí o půjčku často narazíte na to, že musíte doložit příjem. Ne vždy jsou ale finanční instituce tak přísné. Na internetu najdete vcelku bohatou nabídku půjček bez doložení příjmu.

RYCHLÁ PŮJČKA

Od půjček nejčastěji očekáváme, aby byly dostupné, levné a rychle vyřízené. Rychlé půjčky jsou tu pro Vás, když potřebujete peníze okamžitě a bez čekání..